onsdag 13 april 2011

Grönsiskor i mängd

Min lediga onsdag. Hela dagen fågelskådande med vännen Stefan Lithner. Morgonen gryr med nordlig vind och plus tre grader. Långkalsonger, vindbyxor, fyra lager på överkroppen inklusive två fleece, fodrad jacka, arméns gröna pälsforade skärmmössa och skidhandskar - jag är redo.
Om jag frös ändå framåt dagen? Yes! Jag är LITE less på att frysa nu sedan nästan sex månader.

Första stopp Ekelunda för att leta trast, främst dubbeltrast och ringtrast. Kammar noll. En sjungande järnsparv blir sockenårskryss dock och den lokala varfågeln flög förbi.

Mot Ottenby då vi i regnet (ja det hade börjat regna..) i stället styr kosan mot Vickleby och Karlevi för botaniska utsvävningar bland alla lökväxterna. Det är ett makalöst lökår på Öland nu och med det menar jag drivor av rysk blåstjärna (=den vanliga "scillan") och tidig blåstjärna längs landsvägen i Karlevi, vårstjärna. liten vårstjärna samt stor vårstjärna vid Vickleby kyrka samt överallt porlinshyacinter. För att vara ärlig - det är rätt svårt att hålla isär alla blåstjärnor och vårstjärnor. Hybrider finns också men de lämnar vi glatt därhän. Turkisk, veckad och vanlig snödroppe slinker med av bara farten.

Mätta på dessa excesser i blått drar vi mot Ottenby dör nordanvinden har tilltagit och det inte är varmare precis. Vi ställer oss i lä och låter oss imponeras av fågelrikedomen. Flock på flock av grönsiskor kommer in från havet. De startade i Polen troligen. Och de ska vidare mot de vida norrländska skogarna. Den sedan en vecka stationära svartbenta strandpiparhanen hittas med lätthet och vi ser en rad vadare med brushane som bonus. Ett otroligt vackert årtpar ligger i Pölen. Stenskvättor och en svart rödstjärt som bonus. Ute över sjön passerar årets första silvertärnor och kentska tärnor. En lappsparv flyger förbi ovanför våra huvuden, vackert lockande.Vitfågeln, dvs gråtrutar, havstrutar och fiskmåsar är så otroligt vackra i sina fräscha vårdräkter.
Nöjda drar vi norrut på ringtrastjakt, där vi misslyckas på de säksra ställena men i stället ser två ringtrastar flygande vid Seberneby, då vi egentligen var på jakt efter den stäppörn som flytt.. Vi följer upp dessa ringtrastar med en stor flock blandade rödvingar, björktrastar och nordliga ljungpipare. Kaffe på plats och sedan värmer vi upp oss med en lång bilfärd till Runsten för lite lökväxter till. Och se den sista av de vi letar efter, persisk blåstjärna ses bra, enda felet är att den är planterad, kvar på en tomt och inte ens det allra minsta förvildad. Det finns förvildade uppe i Egby, men där går gränsen, inte en mil till idag. Vi far hem.

Ett av stoppen under dagen gjordes öster om Grönhögen där vi fått tips av Ulla-Britt och Thomas om diverse växter. Helt oförhappandes dock så snavade jag över en lite blå sak som vi preliminärt bestämde till dvärgpärlhyacint. Stefan tog belägg, så vi får väl se vad det blir.

En sista runda blev det i hemsocknen, ner till sjön där tvenne stenskvättor visade sig fint.
En helt godkänd dag i den öländska naturen och som väl kompenserade att vi stundtals frös.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar