fredag 29 juli 2011

Regntunga skyar, varthän jag ser...

Det må ha varit torrt på Öland fram till mitten av juli, mycket torrt till och med, men nu har himlen öppnat sig de senaste två dygnen. Ett - för att prata med SMHI - "lurigt" lågtryck har de senaste två dygnen rört sig sakta åt sydväst (Hallå - lågtryck brukar ju komma från Atlanten och svepa upp FRÅN sydväst upp mot nordost) från Ukraina, via Baltikum. Där på östra sidan av Östersjön är det rejält varmt med temperaturer överstigande 30 grader. Och mycket åska som dock inte kommit hit denna gång.
När lågtrycket sakta rör sig åt sydväst så kommer regnet in som ett pärlband från nordost på "längsen" och därav det utdragna regnandet. På vår tomt har det det senaste dygnet kommit 42 mm regn, dvs en tiondedel av hela årsnederbörden.
Jag hade stämt möte med Crille Cederroth i Mörbylånga i eftermiddags. Han var en halvtimme sen på grund av dels att det var svårt att ta sig upp genom forsarna ner mot Segerstads fyr och dels för att det var så mycket fågel på alvarvägen Alby - Bårby eftersom Stora Alvaret har förvandlats till en våtmark.
Underliga äro Herrens vägar.

De senaste dagarna har vi måst köra långsammare än vanligt till jobbet eftersom tillvaron formligen "kryllar" av unga fåglar av alla sorter och storlekar. De sitter aningslöst mitt på vägen, och har sällskap av ett flertal döda, tillplattade, överkörda kusiner. Det verkar ha varit ett mycket bra föryngringsår för många fågelarter, i alla fall på södra Öland. Unga törnsångare syns överallt. Vadarna har också haft ett bra år.
Nu har vi båda SEMESTER, smaka på det ordet. För Anders del innebär det den första mer än tre dagar sammanhängande ledigheten sedan slutet av augusti förra året (jul och påsk hade jag jour).
Vi kommer om två dagar att fara norrut mot fjällugglor och dito rävar. Men det berättar jag senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar