onsdag 13 juli 2011

Blomsterprakt, torka och skrikor

Nu väntar allt och alla på regnet. Det är på väg söderifrån och ska eventuellt göra slut på en alldeles särdeles, utomordentligt torr försommar. Vi vattnar och vattnar i trädgården (inte gräset dock) men ändå torkar så härdiga växter som kungsljus bort.
Men nu är regnet alltså på väg in - det syns på SMHI:s väderradar som man kan ta del av på nätet. Jag har ställt in stolar och bord och ställt fram vattentunnorna.

                                                                                                           Väggren vid Sandby 11 juli

Men innan så har man kunnat njuta av en otroligt överdådig blomsterprakt längs de öländska vägarna. I hemmasocknen Sandby formligen exploderar backsiljorna i år (de är de vita hundkäxliknande blommorna på bilden) och över 5000 plantor har räknats. Backsiljan är annars en ytterst sällsynt växt i resten av landet och även på övriga delar av Öland.

Jag fortsätter att förkovra mig i Floras rike och besökte igår en lokal i Skärlöv för att beskåda ett sällsynt åkerogräs - nålkörvel (Scandix pecten-veneris) som en gång i tiden var fruktat men som i biocidernas tidevarv är så gott som utrotat.

                                                                Nålkörvel, Skärlöv

Av andra spännande växter som sågs där märktes främst riddarsporre.

                                                                                        Ridarsporre, Skärlöv

    
Skrikorna då undrar en nyfiken läsare? Jo jag har tidigare berättat om att vår vanliga törnskata inte riktigt kommit tillbaka till Öland i år pga torkan i Afrika. Och törnskatan tillhör släktet Lanius, eller på engelska "Shrikes". I förrgår då vi gick en kvällspromenix ner mot sjön så stötte vi på en varnande "skrika", en hane törnskata. Så de försöker sig på att häcka trots allt - härligt!
Men törnskatan är in den enda skrikan på ön just nu. I Kvinsgröta sitter en rödhuvad törnskata, en hona, och i Ottenby sitter en ökenvarfågel, en ytterst rar sak, tillika Ölands första fynd.
Den beglodde jag med sällsam glädje igår kväll efter jobbet. Jag kanske kan skaffa fram en bild att publicera på denna blogg framöver.

Men nu väntar vi på regnet lika mycket som Ölands alla lantbrukare och odalsmän, samt en och annan trädgårdsivrare som tröttnat på att bära vatten i kannor.

1 kommentar:

  1. Är på Öland och undrade vad de vita blommorna heter. Tack för hjälpen med namnet backsilja! De blommar i mängder på ängar och vägkanter.

    SvaraRadera