söndag 16 januari 2011

Töväder

Idag brakade de sydvästliga vindarna in över hela södra och mellersta Sverige, med pusgrader upp till Gävle. I Skåne upp till fem plusgrader men vi fick nöja oss med plus tre. Vinden, regnet i natt och nu på eftermiddagen en blek sol tär hårt på snötäcket och de första barmarksfläckarna har tinat fram. Det ser onekligen rätt bisarrt ut med gröna fläckar på fälten i kontrtast till de meterhöga snödrivorna längs vägarna.
Trots "värmen" så hopar sig inte vårtecknena på kö precis. Fåglarna är tysta och födosöker intensivt och inget ända tecken till spel eller sång kan märkas. Men det finns ändå en "föraning" om vår. Fast tecknen är små, små. Det är ljusare, lite, lite ljusare och lite längre dagar. Men än kan jag titta rakt på solskivani diset vid tvåtiden på eftermiddagen utan att bländas.
Fåglarna sjunger inte som sagt men lite börjar nu vårdräkten komma fram. De två bofinkhanarna börjar rodna till sig, gulsparvarna blir allt citrongulare och på fågelmatningen såg vi idag en oerhört grannn talgoxhane med en fjäderdräkt som skulle kunna föra honom långt i talgoxarnas"Mr Universum"-tävling. Eller så var det kontrasten till en ovanigt rufsig kollega på grenen intill som fick vår talgoxe att skina. Kollegan hade, såg vi senare, passat på att bada i en smältvattenpöl. Att bada i nollgradigt vatten... det måste finnas något skäl för detta, vågar vi gissa att eventuella parasiter i fjäderdräkten inte mår så bra av ett bad?

Jag gick på eftermiddagen Prästgatan upp till tallet i korsningen. Väldigt lite med fågel, men ett mesdrag gav i alla fall en svartmes (som blev sockenart nummer 30, tidigare oredovisad bergfink vid fågelmatningen blev nummer 29). Mesarna var ihärdigt födosökande och en blåmes sågs intensivt skala en murken tallkvist på bästa hackspettsmaner i jakt på dolda insekter. Gulsparvarna flockades på en uppskottad snöhög som täcktes av jordmassor från en ovanligt grundlig snöplog.
Tyvärr höll inte skaren för någon skogspromenad. Jag tror jag får plocka fram skidorna till nästa gång.

Till sist lite kuriosa: Igår upptäckte Lars Högström en sydamerikansk rovfågel - en Carracara - i Gårdby hamn, kalasande på en död hare. Den försvann tyvärr innan jag hann dit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar