söndag 2 januari 2011

Nu är det 2011

Så var det dags, inga tjuvstarter längre, nu är det på allvar.
Det är den 2 januari, söndag och ute har solen skinit från en absolut klarblå himmel hela dagen, men kallt är det och massor av snö. Nyårsafton kulminerade i nordvästlig kuling med underkylt regn, men nu är kylan tillbaka. Och massor av snö som nu frusit till så pass att man kan gå på skaren. Och det knarrar under skorna. Jag fick en flash.back till mina tidiga år i Orsa, precis sådana höga snövallar och ren vit snö.
Jag tog en paus från allt snickrande inne i huset och for ner till Gårdby hamn, där havet låg öppet. Enorma isvallar och utanför ett hav som av mjölk, trögflytande med isblock. Inte mycket fågel, två havsörnar, en salskrakhona och ett gäng gulsparvar som faktiskt såg ut att må bra, trots att detta är den kallaste förvintern sedan mätningarna startade på 1760-talet. Sparvarna pickade lite här och där och en del av dem satte sig på strån av strandråg för att komma åt fröna. Och de såg ut att lyckas.
Vännen Högström dök upp på snöskoter. Ja faktiskt, han har köpt sig en och har mycket nytta (och nöje) med den. Fast han körde fast i drivorna under julen..

På tomten matar vi som vanligt och på självaste nyårsdagen dök det upp en nötskrika, precis som på nyårsafton och då var det tomtkryss. (Fast idag har jag sett två till under promenaden Gårdby tur och retur. Kvarstannare efter höstens rekorduppträdande?). Tre bofinkar lever än, bergfinken syns inte till och pilfinkarna är fler än gråsparvarna. Rapphönorna har det tufft och särskilt när man tänker på att de nästan utrotades förra vintern. Men två sågs vid Åkes ungdjursstall tillsammans med en bunt tamduvor.

En artlista så här långt ser ut som följer:
1. Kaja   2. Koltrast   3. Pilfink   4. Gråsparv   5. Grönfink   6. Gulsparv   7. Blåmes   8. Talgoxe
9. Nötskrika   10. Skata   11. Bofink   12. Domherre   13. Kråka   14. Knipa   15. Storskrake
16. Knölsvan   17. Kricka   18. Alfågel   19. Småskrake   20. Havsörn   21. Gråtrut   22. Fasan
23. Salskrake   24. Gräsand   25. Sångsvan   26. Rapphöna   27- Tamduva   28. Sparvhök

Nu ser jag fram mot en arbetsvecka där tidboken är tom på onsdag - "my day off" som engländarna så träffande säger..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar