söndag 13 mars 2011

Våren är kommen - skrattmåsen är här!

Så kom den då äntligen på allvar - våren. Vädret är inte så imponerande, fortfarande frost varje natt, men sydvästvinden finns där, fågelvinden. De senaste tre dagarna har vårfåglarna formligen vällt in i stora "stim"!
Det började för en vecka sedan med enstaka lärkor och gravänder. I mitten av veckan fanns de överallt och lärksången satte igång.
Men igår vid Gårdby hamn möttes jag redan när jag steg ur bilden av skrattmåsarnas glada (?) skrin och nu var de här, de chokladhuvade skrattmåsarna som avvek kraftigt från sina blekansikten till bröder och systrar som övervintrat och inte fått tillräckligt med solhormoner ännu.
Redan Gunnar Brusewitz på sin tid brukade utropa skrattmåsen som det mest pålitliga vårtecknet i Stockholmstrakten och under min mångåriga vistelse på Öland har jag kommit att tycka detsamma. Någon eller några dagar innan mitten av mars kommer de - i år alltså den 12:e.

Men det finns ju fler arter att notera: Tomtens (ja inte jultomtens alltså) egen ringduva sjöng i morse, stararna gjorde detsamma i förrgår - den 11:e. Fast de är inte så många ännu, bara ett fåtal. Risken finns att det inte blir så många. Sedan jag flyttade hit 1998 och då det bara på Karins hus häckade minst sex par (förra året inget) så har nästan 90% av Sandbybeståndet försvunnit.
Blåduvor - en hel flock - sågs idag och tofsviporna är så många att de enligt Ulla-Brill Andersson nästan "behöver ta kölapp" vid rastplatserna på våra strandängar. Ingen storspov ännu, fastän den setts av Dalle i Alby.
Övriga obsar: Gårdby hamn 12/3: Sädgås - 2 ex med grågäss. Bläsand - en flock mot norr. Smålom - 1 rastande, Alförrädare - borta. Skrattmås - som sagt, ca tiotalet i sommardräkt. Större strandpipare - årets första lockade fint. Strandskata - två stycken på "Revet". Just detta rev har även tidigare år presterat väldigt tidiga "strator". Sist ,en inte minst, Sandbyårskrysset Storskarv - hela 20 st på nämnda rev.
Lägg därtill ett havsörnspar så kan jag nog säga att dagen var helt OK.
På kvällen avtackades Agneta från tandkliniken när hon nu går i pension. Vi gick på musical - "Skönheten och odjuret" å aulan i köpingen. Kul!

Idag var jag bara ute lite (måste vara rädd om min förkylning), men jag hann med en liten vandring i Skarpa Alby. Som ses av bilderna så finns snön kvar i skyddade lägen och vinden är inte helt varm..
Inte mycket fågel på den vandringen blev det heller artmässigt utom att det fanns koltrastar överallt, överallt. Jag har sällan sett såna koncentrationer och i vilket fall aldrig så här tidigt på året. Kan det månne vara våra "egna" koltrastar, de som normalt övervintrar hos oss men som av förvinterns kyla och snö fördrevs söderöver, som nu är tilllbaka?

Skarpa Alby 2011-03-13

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar